Kennisevent Water - Bron van Inspiratie

PROGRAMMA WATER - BRON VAN INSPIRATIE

Vier sprekers gaan in op de toekomst van Waterkwaliteitsbeoordeling, de (meer)waarde van data en het belang van Governance.
 

Bas van der Wal, Projectcoördinator STOWA - Monitoring met technieken van de toekomst.
De huidige monitoring van de kwaliteit van oppervlaktewater kent beperkingen. Veelal wordt wel de actuele toestand in beeld gebracht maar ontstaat onvoldoende inzicht in oorzaken daarvan. De STOWA werkt aan monitoringsadviezen die niet alleen tegemoet komen aan aan dit knelpunt maar tevens ruimte bieden aan nieuwe technieken zoals sensoren, screeningstechnieken, DNA analyse en bio essays. De inzet van nieuwe technieken, zowel biologische als chemische, vereist investeringen en nieuwe kennis bij de waterschapslaboratoria. 

Achtergrond - circa 15 jaar heeft Bas van der Wal gewerkt bij het Hoogheemraadschap van Delfland en vanaf 1998 als programma coördinator bij de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer. Vanaf de introductie is hij nauw betrokken bij de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water in het Nederlandse waterbeheer. Kernpunten daarbij zijn de definitie van ecologische doelen, monitoring en systeemanalyse (diagnose). 

Marije Stronks, Strategisch Adviseur Het Waterschapshuis - De (meer)waarde van data.
Eind vorig jaar is de Vaarkaart, digitaal op koers, de bestuurlijke visie op de digitale transformatie bij de waterschappen vastgesteld. De (meer)waarde van data is daarin een van de hoofdthema's. In de presentatie wordt de vaarkaart kort toegelicht en wordt er ingezoomd op de rol van data daarbij. Wat is de waarde van data en hoe denken we die te gaan verzilveren? En hoe zit het dan met de wet- en regelgeving en ethiek? 

Achtergrond - Al ruim 20 jaar houdt Marije Stronks zich bezig met de wisselwerking tussen data, digitale innovaties, waterbeheer, mens en organisatie. Momenteel doet ze dat als strategisch adviseur digitale transformatie bij Het Waterschapshuis. 

Florian Theissen, Managing partner en senior adviseur PROOF Adviseurs.
Aqualysis wil in samenwerking met de deelnemende waterschappen klaar zijn voor de toekomst. Deze samenwerking is dynamisch, als een gezamenlijke reis naar de toekomst. In dat kader zal worden stilgestaan bij de institutionele governance (de vorm van samenwerking), de procedurele governance (de besluitvormingsprocessen) en de relationele governance (het samenspel tussen mensen).

Achtergrond - Florian Theissen houdt zich bezig met de ontwikkeling, evaluatie en begeleiding van governance van samenwerking. Recentelijk was hij betrokken bij de governance inrichting van werk- en leerbedrijf KonnecteD en een onderzoek voor de Rekenkamercommissie van Waterschap Brabantse Delta. Hij verzorgt bij de VU Law Academy een module over financiële sturing binnen samenwerking in het publieke domein. In 2023 promoveerde hij aan de Universiteit van Leiden met een rechtsvergelijkend proefschrift over grondrechten. 

Henk Laarman, Directeur Waterlaboratorium Aqualysis.
Aqualysis viert haar 10e verjaardag. Aqualysis, een state of art laboratorium, levert data en advies over de kwaliteit van water. In de tien jaren is het meten veranderd en ook weer niet. Technologie gaat snel en wetgeving niet. De vraag van de waterbeheerder verandert. Behoefte is door rationalisering enerzijds afgenomen en anderzijds door specifieke behoefte toegenomen. Toekomstige vragen worden complexer met de impact van brede screening en DNA technieken. Hoe bereidt Aqualysis zich voor op een toekomst? Welke visie heeft Aqualysis?

Achtergrond - Henk Laarman heeft een bedrijfskundige achtergrond. Na een loopbaan in diverse leidinggevende functies binnen de drinkwatersector, IT, reisbranche, bedrijfsgezondheid en afvalbranche, was hij sinds 2014 verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van collega waterlaboratorium AQUON. Sinds 2020 is hij directeur van Aqualysis. Aqualysis is de partner in het meten van waterkwaliteit voor de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Vechtstromen en Zuiderzeeland.