Wateronderzoek, kracht eDNA

Tijdens de recente SMART City Beurs 'SMARkT' in Zwolle richtte Angelique Vollenbroek, senior analist bij Aqualysis Waterlaboratorium, zich op de opkomst van eDNA-technologie in de wereld van wateronderzoek.

Traditioneel onderzoek naar de aanwezigheid van waterdieren omvat vaak het vangen van exemplaren, een proces dat zowel tijdrovend als belastend is voor zowel de dieren als het ecosysteem. Met de eDNA-technologie is dit niet langer nodig.

Angelique legde uit hoe waterdieren hun aanwezigheid verraden door het achterlaten van bijvoorbeeld huidcellen en urine, en hoe onderzoekers deze sporen gebruiken om soorten in het water te bepalen. Door watermonsters te nemen en het DNA met behulp van een speciale methode hieruit te extraheren, detecteren analisten waterdieren zonder deze te vangen.
Dit maakt wateronderzoek efficiënter en effectiever.

De eDNA-technologie biedt een efficiënte en nauwkeurige manier om de waterwereld te verkennen. Het stelt onderzoekers in staat om snel en gemakkelijk de aanwezigheid van verschillende soorten in een waterlichaam te identificeren en te monitoren.

Als je meer wilt weten over wateronderzoek en eDNA-technologie aarzel dan niet om contact op te nemen: klantenservice@aqualysis.nl