Nieuwe analyselijn voor PAK

De levensduur van de huidige apparatuur voor de analyse van PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) loopt op zijn einde. Ondanks dat het systeem uit 2003 nog betrouwbaar meet, wordt het kwetsbaarder en zijn na 17 jaar bepaalde onderdelen niet altijd meer te verkrijgen.

We hebben ons afgevraagd waaraan een nieuw systeem moet voldoen. Een aantal termen komen hierbij langs: automatiseren (zoveel mogelijk waar kan), gevoeligheid (voldoen aan lagere rapportage grenzen van bijv. de Kaderrichtlijn Water), kosten (minder voorbehandelingstijd) en milieu (lager oplosmiddelen verbruik).

Dit alles hebben we gevonden in een systeem van Shimadzu, de instrumentleverancier die ook het vorige systeem heeft geleverd. Het betreft een Online SPE HPLC met fluorescentie detectie. Het systeem maakt aan de voorkant gebruik van online zuivering met SPE (solid phase extraction) zodat een analist dit niet meer handmatig hoeft te doen. Door een gevoelige fluorescentie detector aan de achterkant kunnen we lagere gehalten meten en is er minder monstermateriaal nodig. Daarvoor wordt bij waterige matrices gebruik gemaakt van in‑vial extractie en kan met slechts 30 ml monstermateriaal en 4 ml oplosmiddel een monster geschikt gemaakt worden voor meting. In de huidige methode is dit nog 1000 ml monstermateriaal en 150 ml oplosmiddel. Voor waterbodem wordt door een vereenvoudigde voorbehandeling de voorbehandelingstijd verkort en eveneens op oplosmiddelen bespaard.

De methode is nog niet geheel operationeel, maar uiteindelijk hopen we met minder oplosmiddelen en minder voorbehandelingstijd onze opdrachtgevers nog beter van dienst te zijn. In de loop van 2020 hopen we het systeem in gebruik te gaan nemen.